Doručenie kuriérom už od €
Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Prestávka na obed

Vyriešený
Prijatý: 28.06.2021
Zodpovedaný: 01.07.2021
Autor: Jaroslav Kasan
Zodpovedal: Ing. Bystrík IŽOLD

Podnet:

Dobrý deň pán starosta.
Neraz a opakovane som si všimol a nie len ja, ale aj ostatní občania, že pracovníci obce chodia domov na obedy. prečo je tomu tak, nemajú na úrade vytvorené podmienky ? A tiež nie som presvedčený o tom, že im tá prestávka trvá 30 minút ako je to v zákonniku práce. A čo je ešte viac zarážajúce je fakt, že na tie prestávky chodia na obecných vozidlách, Môžeš to pán starosta prosím ťa objasniť prečo je tomu tak nie len mne ale aj ostatným občanom a prijať konkrétne opatrenia aby sa tomu už tak nedialo? Veď v dnešnej neľahkej dobe sa hľadá a snaží sa ušetriť každé jedno euro aby bolo na prospech obce a tu vidíme takéto značné plytvanie. Vopred ďakujem za tvoju odpoveď .


Odpoveď:

Dobrý deň p. Kasan.

Z Vášho podaného podnetu vyplývajú 3 otázky, tak postupne odpoviem:


1. Obedy zamestnancov doma - obecný úrad ako zamestnávateľ nemá priamo na úrade vlastnú kuchyňu a jedáleň a tým pádom zamestnanci obce dostávajú stravné lístky. Zákon to umožňuje a je dosť bežná prax pri menších zamestnávateľov nielen v obci ale aj na Slovensku.


2. Dĺžka obednej prestávky - máte pravdu, že zo zákona je minimálne 30 min. Zamestnávateľ to môže upraviť, čo som aj urobil a zamestnanci majú obedňajšiu prestávku 1 hodinu. O tú pol hodinu sú dlhšie v práci. Opäť to zákon umožňuje a pri mojej praxi u predošlých zamestnávateľov to bola a je bežná vec.


3. Používanie služobných vozidiel - potvrdzujem Váš poznatok, že niektorí zamestnanci používajú vozidlá na pracovné účely a počas obedňajšej prestávky parkujú vozidla pred svojim domom. V tomto príde o tom viem a vždy je to po dohode so mnou. Jedná sa o flexibilitu a využitie fondu pracovného času. Opätovne bežná prax u zamestnávateľov. Neviem či je úplne rozumné, aby všetci prišli na obed autami na úrad zobrali si bicykel (alebo pešo) išli domov, obed a ísť spätne na úrad. Možno práve vtedy miniete viac eur ako keď zaparkujete pred domov a hneď po obede idú pokračovať vo svojej práci.


Aby nedošlo k nepochopenie, tak napríklad tento týždeň zamestnanci chodia skôr do práce a končia o to skôr. Je to z dôvodu vysokých teplôt. Opätovne chcem upozorniť, že je to po dohode so mnou a nie svojvôľa zamestnancov.

Nemyslím si, že je to plytvanie peniazmi obce, ale je to flexibilnejšie využitie pracovného fondu zamestnancami.


Ďakujem.